Jdi na obsah Jdi na menu

Dominikánská kuchyně

Kuchyně a tradiční jídla v Dominikánské republice

V dominikánské kuchyni se prolínají vlivy španělské, africké a indiánské kuchyně. Je na pohled barevná, sytá a kořeněná.

Základem většiny hlavních jídel je rýže, fazole a smažené banány. Nejedná se však o banány jaké známe my, ale o odrůdu platano. Často se konzumuje také dušená zelenina, z masa pak hlavně drůbeží, vepřové a skopové nebo kůzlečí maso. Hovězí maso je zde velmi levné.

 

tostones.jpg

FOTO: Tostones

 
Stejně jako ve většině zemí, které sousedí s mořem, tak i v dominikánské kuchyni najdeme ryby a mořské plody. Ryby se podávají grilované (a la plancha), smažené (frito), s omáčkou (a la criolla) nebo v kokosovém mléce (a la coco).

Jako koření se nejčastěji používá chilli, kari, hřebíček, koriandr. Pokrmy se dochucují také cibulí a česnekem, limetkami, kokosovým mlékem, maniokem a celererm.

 

Národní jídlo

Národním jídlem je „La Bandera Dominicana“, což je v překladu Dominikánská vlajka a jedná se o dušené hovězí maso s rýží a červenými fazolemi. Název pramení ze shody barev státní vlajky a jídla, ale každá hospodyňka má na toto jídlo svůj vlastní recept.

 

La Bandera Dominicana

FOTO: La Bandera Dominicana

 

Tento pokrm je někdy podáván také bez masa, pod názvem „Moro de habichuelas“.

Také „Comida criolla“ (kreolské jídlo) je směsí masa a rýže, ale s jiným druhem fazolí.

Jako příloha se servírují smažené bataty nebo banány, které jsou obalované v těstíčku z mouky, vajec a rumu.

K oblíbeným pokrmům patří také „mangú“, což je lehké pyré ze zelených banánů s cibulí na olivovém oleji. Pyré se podává se šunkou a sýrem především ke snídani nebo k večeři.

 

Sladkosti a ovoce

Bohatý je v Dominikánské republice také výběr sladkostí. Nejčastějším moučníkem jsou zde opět smažené banány, tentokrát však přelité karamelem a sypané strouhaným kokosem, rýžový puding, karamelový krém, dochucený kokosem, vanilkou a ovocem, mangový koláč, sladká kokosová pasta nebo „flan“, což je vlastně obdoba pudingu. Ovšem to nej pro dominikánce je sladká fazole se skořicí - Habichuelas Con Dulce.

 

5598186447_8a7555f291_z.jpg

FOTO: Habichuelas Con Dulce

 

A pak samozřejmě spousta ovoce – ananasy, banány, melouny, mango, papája, citrusy a jiné, pro nás již exotické druhy – mučenka, jagua, lahvovník, limoncillo, aj. Ovoce se podává čerstvé, zavařené nebo kandované.

 

frutas-repdominicana.jpg

FOTO: Frutas Dominicanas

 

Nápoje

Národním nápojem Dominikánců je rum, který se pije snad při každé příležitosti. Bílý rum je také základem všech míchaných nápojů, ať již se jedná o Piňa Coladu, Cuba libre, Coco loco nebo Mojito. Samotný se nejčastěji pije zlatý a tmavý rum. Oblíbené je zde také daiquiri (rum s citrónovou šťávou), rumový punč a další dominikánskou specialitou je „Mama Juana“ z rumu, červeného vína a medu, s přísadou stromové kůry a bylinek.

Z nealkoholických nápojů jsou to pak výborné 100% ovocné džusy, šťávy, punče a mléko z kokosových ořechů, ovocné mléčné koktejly.

Prodává se zde také pivo a to převážně v láhvích, nejznámější je Presidente, Bohemia nebo Brahma.

 

come-preparare-un-cuba-libre_aa1f78b7b872a24e4394b090d44ae4e8.jpg   pina.jpg

FOTO: Mojito y Piňacolada

 

Speciality dominikánské kuchyně

asopao: rizoto
callaloo: polévka z listů tara s masem nebo korýši
casabe con ajo: chléb z kasavy s česnekem
cazuela de mariscos: mořské plody (čerstvé, nebo dušené s rajčaty, česnekem a kořením)
cocoyuka: kokosový koláč s ovocem
empanadas, empanaditas de catibía: taštičky z maniokové mouky
fritos maduros/platanitos: smažené banány/smažené zelené banány
frituras de batata: smažené sladké brambory
chicharrones de pollo: smažené kuřecí kousky
chivo asado/guisado: pečené/dušené kozí (nebo jehněčí) maso
locrío de cerdo: rýže s vepřovým masem
mofongo: pikantní směs masa a banánů
morcilla: tmavá tlačenka
pastelitos, pastelones: mletým masem plněné taštičky (pirohy)
pescado con coco: ryba v kokosovém mléce
platanitos/tostones: tenké/tlusté smažené plátky banánů
pollo al carbón: pečené kuře
quipes: slané lívance plněné masem
rosqueticos: smažené kroužky z kukuřičného těsta
sancocho de siete carnes: polévka ze sedmi druhů masa (mj. kuřecí, vepřové, kůzlečí a uzené)

 

receta-sancocho-dominicano.jpg

FOTO: Sancocho